Zadzwoń: +48 602 772 765

Porzeczka czarna

Porzeczka czarna (ribes nigrum, black currant) to wysoko ceniona roślina owocowa i lecznicza, występuje również jako roślina ozdobna, której odmiany ozdobne uprawiane są w ogrodach i parkach.

Jako roślina lecznicza czarna porzeczka wykorzystywana jest w postaci liści i owoców. Ma właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Leczy się nią schorzenia dróg moczowych i pęcherza, nieżyty żołądka i jelit, często z innymi ziołami. Owoceczarnej porzeczki zawierają duże ilości witamin, szczególnie C i PP, w przetworach korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu. Niezwykle cenny jest olej zawarty w pestkach czarnej porzeczki.

Jako roślina owocowa hodowana na plantacjach czarna porzeczka daje cenne owoce nadające się do spożycia na świeżo i do przetworów: galaretek, dżemów, wina i soków. Dzięki zawartości dużej ilości pektyn mających właściwości żelujące, dżemy porzeczkowe należą do najzdrowszych bo nie wymagają dodatków żelujących. Porzeczka czarna jest jednym z najczęściej wykorzystywanych owoców przez gospodynie ceniące zdrową i naturalną kuchnię.