Zadzwoń: +48 602 772 765

Aronia czarna

Aronia czarna (aronia melanocarpa, black chokeberry) to roślina o bardzo szerokim zakresie zastosowania, wykorzystywana jest jako roślina owocowa, ozdobna i lecznicza.

Jako roślina owocowa jest coraz częściej uprawiana w ogrodach działkowych. W przemyśle spożywczym wykorzystywana jest do produkcji dżemów, konfitur, powideł, soków i nalewek, używana jest również jako naturalny barwnik do przetworów (w tym galaretek, likierów, win) – nadaje intensywną, różową barwę nawet po 100-krotnym rozcieńczeniu. Do bezpośredniego spożycia stosuje się po przymrozkach lub zamrożeniu, gdyż zmniejsza to ilość garbników a tym samym zmniejsza gorzki posmak, wymaga dosładzania.

Roślina ozdobna: Coraz częściej aronia jest wykorzystywana jako roślina dekoracyjna, ze względu na liście przybierające jesienią pomarańczową a potem czerwoną barwę.

Najcenniejsze właściwości aronia czarna wykazuje jako roślina lecznicza. Świeże lub suszone owoce stanowią bardzo cenny surowiec zielarski, zawierają one dużą ilość antocyjanów, fenolokwasy, garbników, pektyn, witamin (sporo witaminy C i P) oraz soli mineralnych: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i pierwiastki śladowe: jod, mangan, molibden. Działanie lecznicze: owoce aronii czarnej, a także sok z nich można polecać w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia krwi, arteriosklerozie, katarze żołądka oraz żylaków odbytu. Owoce aronii zawierają od 1200 do 5000 mg witaminy P, podczas gdy w owocach uprawianych tradycyjnie na terenie Polski zawartość tej witaminy nie przekracza kilkudziesięciu mg. Zaznaczyć należy, że w sokach i mrożonkach witamina ta prawie w pełni zachowuje swoją aktywność. Podkreślić należy zbawienny wpływ soku z aronii czarnej na serce, kilkukrotnie większy od wpływu czerwonego wina a pozbawiony skutków ubocznych.

Antyoksydanty to między innymi witaminy A, C i E oraz polifenole i bioflawonoidy z antocyjanami na czele. Związki te zawarte są w owocach i warzywach, a najwięcej można znaleźć w tych o ciemnej barwie: aronii, czarnej porzeczce, borówkach, jagodach, jeżynach, malinach, wiśni i żurawine. Aronia pobudza do działania układ odpornościowy. Chroni w ten sposób przed wieloma infekcjami, a także nowotworami. Ale to nie wszystko. Aronia to sekret młodości i... długowieczności, którym są antyoksydanty (przeciwutleniacze), których w aronii jest szczególnie dużo. Dzięki zawartości bioflawonoidów i rutyny poprawia kondycję naczyń krwionośnych zmniejszając ryzyko chorób serca. Aronia zawiera znacznie więcej antocyjanów i polifenoli niż winogrona, z których produkuje się czerwone wino!

Przeczytaj również

» Aronia czarna » Uprawa aronii